Herontdekking Kasteel De Schaffelaar door
complete interieur metamorfose
Op de imposante oprit van Kasteel De Schaffelaar in Barneveld krijg je meteen al het WOW-gevoel!
En het grootse entree van het kasteel doet vervolgens ook nog een duit in het zakje.
Dat dit een bijzonder smaakvolle en multifunctionele, monumentale locatie is, dat was al bekend. Maar sinds het interieur compleet is vernieuwd, kijk je helemaal je ogen uit. En dat is precies wat LEEM graag doet voor haar lezers: dat je je ogen uitkijkt! Kijk je met me mee?
Kastelen ontdek je meestal per toeval, toch?
De meeste kastelen die ik in mijn leven heb ontdekt, waren niet gepland. Het gebeurt me vaak in Frankrijk, dat ik ergens met mijn gezin op een dorpsweggetje rijd naar onze verblijfplaats en dat ineens vanachter de bomen een enorm kasteel opdoemt. Ik kan me vorig jaar in CHANTILLY nog herinneren, maar ook drie jaar geleden vlakbij Royan.
Kasteel de Schaffelaar heb ik ook bij toeval ontdekt. En wel via Daniëlle Malestein, fotografe en eigenaar van Ontwerpgeheimen, met wie ik goed contact heb in relatie tot LEEM Wonen. Toen ik bij Daniëlle een van de foto’s van het kasteel zag, was ik meteen enthousiast en hebben we samen bij de opdrachtgever de mogelijkheden voor publicatie op LEEM Wonen neergelegd. Toen die ook heel positief reageerde, was deze blog ook zo gemaakt!
Sfeervolle metamorfose
Een kasteel is per definitie sfeervol, zou je zeggen. Toch doet het vaak koud en kil aan van binnen. Interieurstyliste Janine van den Hengel haalde met een aantal slimme ingrepen heel veel sfeer naar binnen. Allereerst door lichte kleuren toe te passen maar ook door bijvoorbeeld de gordijnen een stukje naar voren te halen, waardoor het daglicht meer naar binnen komt.
Licht lijkt sowieso een succesvol thema, want er is ook heel veel aandacht besteed aan verlichting. Stijlvolle wandlampen sieren de muren en de imposante kroonluchters mochten in de nieuwe ‘look’ terugkeren, weliswaar in een moderner jasje; alle kralen werden namelijk vernieuwd. En als je weet dat één grote kroonluchter al 10.000 kralen bevat, dan kun je je voorstellen wat een werk dat moet zijn geweest!
Heden en verleden gaan hier hand in hand
Wanneer je door de indrukwekkende deuren van de ENTREE binnenkomt, wacht je daar een stijlvol ingerichte hal met een in het oog springende grote sokkel met daarop een bloesemboom. Dé eye catcher op het eerste gezicht, maar schijn bedriegt. Want zodra je omhoog kijkt, zie je een waanzinnig mooi authentiek plafond. Of je zo de Middeleeuwen binnenloopt! Het eigentijdse loungemeubilair brengt je weer terug in het heden en het geheel weer in balans.
Door gebruik te maken van fluweel gecombineerd met linnen en juten verbindt je oud met nieuw. Die ‘knipoogjes’ heeft Janine heel bewust en in meerdere ruimtes toegepast. De klassieke kroonluchters met moderne kralen zijn daar ook een voorbeeld van alsook de kolossale vensterbanken die zijn omgetoverd tot knusse mini canapés.
Ja, ik wil!
Zo’n prachtige locatie leent zich natuurlijk uitstekend voor een romantische bruiloft. Dat kan in de Baron van Nagellzaal. Hier zijn ook de karakteristieke elementen, zoals de HAARDEN, de hoge houten deuren en de sterrenhemel bewaard gebleven.
En wil je naderhand genieten van een luxe vier-, vijf- of zelfs zesgangendiner, dan is De Preuverie een goede keuze met haar gastvrije bediening en de stijlvolle presentatie van de versgerechten.
Ook aan de wijnliefhebber is gedacht. De kasteelkelder kreeg tijdens de metamorfose ook een totaal nieuwe uitstraling met (hoera!) DELFTS BLAUWE accenten. En in een van de nieuwe ruimtes die het kasteel er tijdens de re-styling bijkreeg, is een heuse wijnkamer gecreëerd met een hoge kast vol flessen wijn en een bar. Hoe leuk is dat?!
“De locatie is fantastisch en goed bereikbaar,
het eten is heerlijk, het personeel is super aardig
en er hangt een bijzondere, Koninklijke sfeer.”
Rijksmonument met rijk verleden
Kasteel De Schaffelaar is een van de best bewaarde bouwwerken in zijn stijl. De kenmerkende kantelen, hoektorentjes, balustraden en vensteromlijstingen, zorgen niet alleen voor een romantisch gevoel en een ‘beleving’, maar dragen ook bij aan het feit dat het de status van Rijksmonument heeft.
Al in de zestiende eeuw staat Kasteel De Schaffelaar met slotgracht in Barneveld. Rond 1585 verwoestten de Spanjaarden het kasteel maar gelukkig werd het weer herbouwd. Jasper Hendrik Baron van Zuylen van Nievelt legt de eerste steen van het huidige kasteel. Er is echter niemand die de kosten van dit kasteel kan en wil dragen, waardoor het niet meer permanent werd bewoond.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers het kasteel als ‘reserveringskamp’. De Joodse journalisten, kunstenaars, wetenschappers, doktoren en ondernemers die er terecht kwamen, hebben de oorlog daardoor overleefd.
In 1967 verkoopt de achterkleindochter van de baron het kasteel voor een symbolisch bedrag van één gulden aan de gemeente Barneveld. Tien jaar later laat de gemeente het kasteel volledig restaureren, waarna het in 2002 in handen komt van Het Geldersch Landschap, dat ook al het omliggende landgoed beheert.
Je kunt hier werkelijk voor van alles terecht, zowel zakelijk als privé, voor inspanning en ontspanning. Zo kun je elke zondag tussen 12.00u en 18.00u genieten van een high-tea of een high-wine. De high-tea bestaat uit een mix van sandwiches, quiches, taartjes en andere zoete en hartige lekkernijen. De gerechtjes en hapjes worden geserveerd in de sfeervolle salons van het kasteel, waarbij je prachtig uitzicht hebt over Landgoed De Schaffelaar.
De high-wine bestaat uit een arrangement van drie speciaal geselecteerde wijnen met een luxe borrelplank, verschillende bruschetta’s en bitterballen. Ik zeg alvast santé!
Is je interesse gewekt of je zintuigen geprikkeld? Kijk dan voor meer informatie en reserveringen op de site WWW.KASTEELDESCHAFFELAAR.NL.