Blogtour Gelderland – editie 1
‘De Koning te Rijk’
Van harte welkom bij mijn blogtour door Gelderland! Waar ik vorig jaar Het Arsenaal in Naarden aandeed, heb ik het nu wat groter aangepakt. Ik heb namelijk in vier treffende thema’s een aantal passende locaties in de provincie Gelderland geselecteerd. Variërend van interieur en exterieur tot hotspots, architectuur en kunst. Ieder weekend in de maand mei laat ik je drie locaties uit dat betreffende thema zien. En vandaag starten we met ‘De Koning Te Rijk’.
De bedoeling van de tour is jou te inspireren en te enthousiasmeren deze, op een voor jou geschikt moment, ook zelf te gaan doen. Je krijgt daarom bij elke locatie een Gouden Tip én ieder thema heeft een mooie actie of aanbieding!
Als startpunt van de tour koos ik Paleis Het Loo, waar ik de beroemde tuinen wilde bekijken. Gelukkig wilde Paleis Het Loo graag meewerken aan dit project en stelden zij mij voor een hoffelijke wandeling door de zojuist gereconstrueerde tuinen te maken. Ga er maar even lekker voor zitten en geniet vanachter je device mee van deze eerste Koninklijke locatie!
Een hoffelijke wandeling
door de tuinen van Paleis het Loo
Ooit was ik weleens bij de Koninklijke stallen geweest, maar nooit eerder had ik de wereldberoemde tuinen van Het Loo gezien. Als tuinliefhebber kon deze locatie in de blogtour dus echt niet ontbreken! En wat een geluk: de jarenlange reconstructie van de tuinen, die startte rond 1980, is dit vroege voorjaar afgerond.
Hoewel, officieel pas medio juni wanneer 45 replica’s van de DELFTS BLAUWE tuinvazen van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart II worden teruggeplaatst. Als een kroon op het werk!
Jaren van graven en vormen
Tijdens mijn wandeling vertelt Willem Zieleman, hoofd Tuindienst, dat door de jaren heen tientallen mensen aan dit immens grote project hebben gewerkt.
De tuin is twee maal gereconstrueerd; eerst in de periode 1979-1984 en daarna in fases van 2007-2016. Het begon allemaal met graafwerkzaamheden, en wel in de zogenaamde Landschapstuin.
Tijdens het graven, stuitten zij op de overblijfselen van de Baroktuin uit de 17e eeuw, zoals oude waterwerken en restanten van de Hercules-fontein. Deze, en de Venusfontein zijn in ’82 aan de hand van proefopstellingen weer opgebouwd.
De patronen van de zo kenmerkende buxushaagjes werden rond ’84 aan de hand van oude tekeningen, waar kunststof randen van werden vervaardigd, met spades in de grond uitgestoken.
Na het planten van de buxus kreeg de Hollandse baroktuin stap voor stap letterlijk meer vorm.
Het was pas in 2007 dat de renovatie van de Boventuin van start ging. Ditmaal werd voor de patronen gebruik gemaakt van cortenstalen mallen en streng geselecteerde bloemen en planten die rond 1700 in cultuur waren.
Vervolgens kwamen in 2011 de Konings- en Koninginnetuin aan de beurt. De originele plattegrond uit 1725 werd op een zogenaamde CAT-tekening gezet en op die manier puzzelden zij de patronen in elkaar. Hier zien we geen buxus maar haagjes van Japanse Hulst, voor een iets verfijndere uitstraling.
De Benedentuin, het laatste deel van de reconstructie, kreeg in 2014 ook weer dezelfde aanpak. De linkerkant is echter zichtbaar anders dan de rechterkant en maakt deze tuin dus asymmetrisch, wat heel bijzonder is voor een baroktuin.
Versailles en fonteinen
Trots vertelt Willem verder, dat de Koningssprongfontein in de 17e eeuw, met een hoogte van 13 meter, destijds de hoogst spuitende fontein van Europa was. Maar door de jaren heen zijn andere Europese tuinen ook verder ontwikkeld. Vandaag de dag vinden we bijvoorbeeld een fontein in de baroktuin Herrenhausen in Hannover, ook wel ‘Die schöne von Herrenhausen’ genoemd, die wel 80 meter hoog spuit!
Hoewel de tuinen van Paleis Het Loo vaak worden vergeleken met de tuinen van Chateau Versailles, schetst Willem ons een ander beeld.
“Versailles is een totaal andere tuin. Als regeringscentrum is alleen al het KASTEEL van Versailles vele malen groter. Op en zeker moment woonden daar wel 5000 mensen. Het Loo was een buitenplaats, een jachtverblijf, ver van alles vandaan. Een relatief klein gebouw met de stallen vlak voor de deur. Maar wel met een zeer intensieve tuin, waar horticultuur en waterwerken erg belangrijk waren. Je kunt Het Loo beter vergelijken met de tuinen van Marly; een kleiner en exclusiever buitenverblijf van Lodewijk, niet ver van Versailles.”
We kunnen nog uren in deze TUINEN vertoeven, maar we moeten door naar onze volgende locatie. Dus nemen we weer plaats in de door autobedrijf Dusseldorp gesponsorde mini cabrio, en rijden we met het dakje open richting Nilson Beds in Barneveld, waar ik als een Prinses op de erwt een aantal luxe King Size bedden ga uitproberen! Daarover kun je morgen lezen, dus houd de facebookpagina van LEEM Wonen in de gaten!