Aan tafel met Bas Meeuws bij Oogenlust;
een ware herbeleving van de Hollandse Tulpenmanie!
Bas Meeuws is een jonge fotograaf die het traditionele genre van het klassieke bloem- stilleven nieuw élan geeft
d.m.v. de digitale fotografie. Hij componeert zijn werk zoals de OUDE MEESTERS schilderden, bloem voor bloem
met alle luxe en grandeur. Het resultaat is verbluffend en overstijgt de tijd!
Tot en met 14 mei 2016 presenteert Galerie Hans Persoon in samenwerking met Oogenlust een verkooptentoonstelling
van topfotograaf Bas Meeuws. Onderdeel hiervan was een zeer exclusief ‘walking-art-diner’.
LEEM Wonen was er bij en zat aan tafel met (en zelfs naast!) Bas Meeuws, genietend van zijn verhalen
en van de culinaire hoogstandjes van chefkok Dick Middelweerd. Ik zeg: pluk de dag!
Vazen, flora en fauna
Een bezoek aan OOGENLUST is altijd de moeite waard, maar wanneer er een evenement is zoals de Sfeerdagen of nu deze expositie, kijk je echt je ogen uit!
Alle opstellingen, hoekjes en doorkijkjes lenen zich voor een mooie foto. En over foto’s gesproken: de fotokunst van Bas Meeuws hangt hier gewoon tussen de creaties van Oogenlust. Met man en macht is er weer vol passie en energie gewerkt aan deze presentatie en het resultaat is verbluffend. Ik zie tulpenvazen, zoals Bas die ook graag gebruikt voor zijn werken. Maar ook handgeschilderde, porseleinen vogeltjes die op rijk gedecoreerde boomtakken zitten; een ode aan de fauna uit Bas zijn foto’s. Dat zorgt ervoor dat ik al lekker in de stemming kom voor de avond!
Glorious Nature
Galerie Hans Persoon is sinds 2013 gehuisvest in het pand van Oogenlust. Met de combinatie van SCHILDERIJEN, beelden, fotografie, bloemen, bijzondere accessoires en decoraties is het een plek waar beleving op de eerste plaats komt. Eigenaren Hans en Jacqueline Persoon zijn erg blij met deze locatie en het feit dat Bas Meeuws hier met Glorious Nature exposeert!
Overigens had ik aan tafel met Hans Persoon een zeer geanimeerd gesprek over de fotokunst en hoezeer dat volgens ons nog een beetje ‘onderbelicht’ is in de media. Met uitzondering van tentoonstellingen van Erwin Olaf en Anton Corbijn, wereldberoemd door respectievelijk reclamefotografie en portretten van de grootste artiesten der aarde, is er volgens ons nog te weinig aandacht voor fotografie.
Zou het komen door het commerciële imago ten opzichte van de schilderkunst? We beloven er beiden nog harder aan te werken!
In ieder geval zijn Hans en Jacqueline ontzettend trots Bas Meeuws in hun galerie te mogen verwelkomen en ziet de presentatie er fantastisch uit.
“Voor mij is het ook altijd weer een verrassing om te zien hoe mijn werken worden gepresenteerd, maar op deze locatie maken ze er echt een sprookje van. Ik ben zeer onder de indruk!”, aldus Bas.
“Op deze locatie
maken ze er echt
een sprookje van!”
Hoe het allemaal begon….
Natuurlijk vroeg ik Bas over hoe hij ertoe is gekomen deze vorm van KUNST uit te oefenen. “Het begon allemaal met een bosje Kaapse viooltjes van vijf gulden. Die kocht ik ieder jaar voor mijn moeder’s verjaardag en Moederdag. Mijn moeder was in mei jarig, dus soms had ik het mooi voor elkaar, met maar een enkel plantje omdat die twee dagen dan toevallig samenvielen, haha. En ik plukte ook wel eens bloemen langs de kant van de weg.
In 2010 werd ik door een aflevering van De Wereld Draait Door getriggerd; er zaten mensen aan tafel die allemaal het roer om hadden gegooid en succesvol waren met het volgen van hun dromen en passies. Dat wilde ik ook! Mijn passie voor bloemen en de van mijn vader meegekregen liefde voor fotografie moest ik toch kunnen samensmelten in een mooi geheel?! Ik ging naar een bloemist, kocht een grote bos bloemen en begon deze bloemen een voor een te fotograferen. In verschillende bloeistadia. Ook ging ik online op zoek naar mooie vazen. En zo bewerkte ik bloem voor bloem, voegde daar een mooie achtergrond en een passende vaas aan toe en mijn eerste werk was geboren. Het had potentie en zodoende ben ik er nooit meer mee opgehouden.”
Wat ik zo bijzonder vind aan de werken van Bas, is enerzijds het monnikenwerk wat zijn werkwijze vereist. En anderzijds zijn oog voor verrassingselementen: kleine vliegende en soms vechtende insecten, genietende vogeltjes, het door elkaar gebruiken van jaargetijden en het toevoegen van – zo op het eerste oog – niet in de compositie passende levensmiddelen. En het verhaal. Het gaat heel erg over vergankelijkheid. Van bloemen, maar ook van het leven in z’n algemeenheid. Over de waarde van de natuur en hoe wij dat niet altijd even goed respecteren. Er zit dus nog meer in, dan je in eerste of tweede instantie ziet!
Tulpen, tulpen en nog eens tulpen
Waar je in de winkel van Oogenlust werd ontvangen met zo’n 2000 tulpen in potten, vazen en andere decoraties, en in de galerie met de tulpenfoto’s van Bas Meeuws, zo werd je vervolgens in de EXPO Ruimte van Oogenlust met nog eens 4000 tulpen verwelkomd! Allemaal met evenveel zorg en aandacht geschikt tot een bloeiende kroonluchter, decoratieve solitaire hanger of passend tafelboeket. Daar hebben zes mensen twee volle dagen aan gewerkt. En dat is exclusief brainstormsessie vooraf. Wow! Alle 150 gasten kwamen de ruimtes dan ook vol verwondering binnenlopen en schoten de ene na de andere foto.
Het programma van de avond loog er ook niet om: de fantastische gerechten van chefkok Dick Middelweerd onder het genot van heerlijke live jazzmuziek. Vervolgens een lezing van Karine van ’t Land over de historie van bloemen, tulpen en bloemstillevens. Toen een presentatie van Suzanne Lambooy – curator van het Gemeente Museum Den Haag – wie ons leerde over de historie van de vazen die Bas gebruikt en over King William III en Queen Mary’s DELFTS BLAUWE tulpenmandjes. En natuurlijk BAS MEEUWS zelf over zijn werk. Een avond om nooit te vergeten!
Mijn speciale dank gaat uit naar Marcel en Monique van Dijk van OOGENLUST, die deze avond (overeenkomstig de woorden van Bas Meeuws) tot een waar sprookje maakten!