INVESTEREN IN KUNST;
GENIETEN VAN HET OBJECT EN HET RENDEMENT
Investeren in kunst kan jou als investeerder een verrassende meerwaarde bieden.
En niet alleen op financieel gebied! Misschien ben je geinspireerd geraakt
op een kunstbeurs of was je het allang van plan. Wat je motivering ook is;
ga niet over een nacht ijs. Investeren in kunst vraagt namelijk om een speciale aanpak.
Het grote verschil tussen investeren in kunst en andere investeringen is dat kunst
gepaard gaat met passie. Het hart gaat sneller kloppen. De emotionele betrokkenheid
is hoog. Om een mooie collectie aan te leggen én de juiste financiële keuzes
te maken, is het onder andere aan te raden een deskundige in te schakelen…
IS INVESTEREN IN KUNST LUCRATIEF?
Uit een onderzoek van Binck blijkt dat één op de drie beleggers redenen ziet die in de toekomst kunnen leiden tot (meer) investeringen in kunst. Een groeiende interesse voor kunst en fiscale redenen worden daarbij het meest genoemd. Daarnaast blijkt dat veel kunstinvesteerders juist het terugkerende en moeilijk te kwantificeren ‘esthetisch’ dividend waarderen, doordat – dagelijks – genoten kan worden van het bekijken van de eigen schilderijen en andere kunstwerken.
KUNST EN DE MARKT
De kunstmarkt is niet zo eenduidig en bestaat feitelijk uit drie afzonderlijke markten. De markt van de onbekende en startende kunstenaars, van wie de werken in kleine galerieën hangen en worden verkocht via lokale galerieën. De markt van de gevestigde namen: kunstwerken die al van hand tot hand zijn gegaan, die geregistreerd staan in particuliere en museale collecties en worden verhandeld via bekende galerieën en veilinghuizen. En de meest high-profile van de drie, de markt waarin werken worden verhandeld van internationaal bekende kunstenaars die een rol spelen in de kunstgeschiedenis en in internationale collecties. Dat gaat via de grote veilinghuizen. En vaak voor astronomische bedragen.
Een belangrijke trend in de kunstmarkt is de opkomst van online handel en veilingen. Hierdoor wordt meer informatie over kunstobjecten en transacties online beschikbaar, inclusief informatie over de gevraagde en betaalde prijzen. Dat maakt de markt steeds transparanter. Bij online veilinghuizen en platforms kun je tegenwoordig letterlijk vanuit je luie stoel op zoek naar mooie en kwalitatief hoogwaardige kunstwerken.
WAAROM KOPEN WE KUNST?
Kunst staat hoog in de piramide van Maslow. Als aan andere behoeftes is voldaan, gaat kunst een rol spelen. Algemeen gezegd, kunnen we drie drijfveren onderscheiden voor het verwerven van kunst. Allereerst de emotionele waarde. Daaronder scharen we ook het mooi vinden van een bepaalde stroming, werk of kunst in zijn algemeenheid. Hier zit dus een emotioneel en een esthetisch component in. Deze drijfveer geldt misschien wel voor 80% van de mensen die kunst verzamelt en bezit. Verder speelt investeren een rol. Het verwerven van de juiste kunst, geholpen door de juiste adviseurs, kan leiden tot een interessante investering. Tot slot is er een kleine groep kunstbezitters die kunst vooral ziet als hedge tegen inflatie of spreiding van vermogen.
HET RENDEMENT VAN INSPIRATIE
Met al die onzekerheden, de risico’s én emoties is investeren in kunst geen alledaagse keuze. Het is een stap die je bewust moet zetten. Niet voor de snelle winst, maar bijvoorbeeld om kunstenaars te helpen, of vanwege de schoonheid van de kunst zelf en de “fun” van het verzamelen van een kunstcollectie. Want de waarde van kunst gaat veel verder dan geld. En zelfs verder dan alleen maar de esthetiek. Goede kunst kan nieuwe inzichten geven, verrassen en aanzetten om in je eigen leven over de grenzen van bestaande mogelijkheden te denken. Het rendement daarvan kan vele malen groter zijn dan een half procent op de bank of een paar procent op aandelen. Dat is onbetaalbaar.”
TOT SLOT: 6 GOEDE TIPS
Doe onderzoek
Verzamel zoveel mogelijk informatie om ́jouw ́ kunst in de juiste context te plaatsen. Stijgen de prijzen van deze kunstobjecten? Heeft de kunstenaar een bepaalde stabiliteit ontwikkeld in zijn stijl? Is hij of zij aan het experimenteren of zie je juist verdieping in het werk? En heeft de kunstenaar geëxposeerd en eerder werk verkocht, maar nog niet de volle aandacht gekregen? Dan is een werk nog enigszins betaalbaar. Hoe meer informatie je kunt vinden, hoe meer het je een indicatie kan geven van de mogelijkheid van waardetoename op de lange termijn.
Investeer in unieke stukken
Een reproduceerbaar werk gaat niet stijgen in prijs, want het is zeldzaamheid dat waarde geeft aan het werk. Bij het kopen van een origineel werk is het belangrijk ervoor te zorgen de handtekening van de kunstenaar aanwezig is of dat er een certificaat van echtheid bij zit.
Ga niet mee met de hypes
Kunst die met trends te maken hebben lijken misschien een goede investering, maar het is onwaarschijnlijk dat ze tijdloze meesterwerken worden.
Klassiek versus hedendaags
Investeren in klassieke kunst kan een veiliger optie vormen; de prijzen zijn stabieler en groeien gestaag. Investeren in hedendaagse kunst kan meer risico met zich mee brengen, maar daarmee ook grotere winsten. Niet alle hedendaagse kunstwerken zullen een goede investering blijken, maar sommige zullen zeker in waarde toenemen.
Koop bij de bron
Bij een galerie of op een beurs betaal je veelal hoge bedragen. Je zal dus eerder in het proces moeten gaan zitten, wil je echt je slag slaan. Schakel daarom liever een goede adviseur in die direct contact heeft met de kunstenaars.
Zorg voor een verkoopkanaal
Als je in kunst investeert voor financieel rendement, zorg er dan voor dat je het werk kan verkopen. Zoek samenwerking met een bemiddelaar die de juiste contacten heeft om jouw werk opnieuw in de markt te plaatsen en er een gezonde verkoopprijs voor te krijgen, want rendement wordt alleen gerealiseerd als het kunstwerk opnieuw wordt verkocht.