LEEM Wonen in gesprek met Roelfien Vos:
In 5 stappen wijzer over het vak Interior Designer
en de toegevoegde waarde ervan
Hoewel ik Roelfien Vos al een tijdje volgde, leerde ik de ‘Leading Lady’ van het Nederlandse Interior Design pas echt kennen in 2015, live op de meest prestigieuze lifestylebeurs van Nederland: de Masters of Luxury. Daar had zij toen een van de mooiste stands. En toen ik even rustig de tijd had om kennis te maken en haar werk aldaar te bekijken, zag ik een gedreven vrouw met een missie. Interessant!
Daar wilde ik meer van weten…
Roelfien Vos groeide op in Duitsland, waar zij ook studeerde. In 1986 kwam zij naar Nederland waarna zij in de jaren ’90 startte als Interior Designer. Na 10 jaar mede-oprichter en eigenaar te zijn geweest van ‘De Blauwe Kamer’, lanceerde zij in 2010 haar huidige bedrijf Roelfien Vos Interior Design & Architecture. Dit jaar won zij in Londen de International Design & Architecture Award 2016 voor ‘Living Space Global’ en was zij tevens genomineerd in de categorieën ‘Living Space Europe’ en ‘Residential 1-2,5 million’.
Vrij kort na onze kennismaking spraken we af in haar ontwerpstudio in Amsterdam en praatten we over haar prachtige projecten, de ontwikkelingen van haar bedrijf en over het vak Interior Designer en de toegevoegde waarde daarvan. We ontdekten toen, dat we allebei de behoefte hadden om jullie als lezer en als consument daarover een goede uitleg te geven. In de praktijk blijkt namelijk, dat vaak onduidelijk is wat de taken en werkzaamheden van een Interieurontwerper zijn. Dus na het lezen van deze blog weet je precies welke professional je voor jouw interieurvraag kunt benaderen en wat het allemaal behelst.
What’s in the name?
Er worden nogal wat titels gebruikt binnen de interieur branche. Zo is er de architect, van wie mag worden verwacht dat hij of zij gebouwen ontwerpt en visualiseert door middel van (gedetailleerde) tekeningen en daarvan de verwezenlijking begeleid.
Een interieurarchitect houdt zich bezig met de architectuur van het interieur, zoals het concept en het (totaal)ontwerp zelf, de plattegrond en de indeling, de vormgeving, het lichtplan, de keuze van materialen, het ontwerp en de uitwerkingen van maatmeubilair, het badkamer- en het keukenontwerp én de technische uitwerking van dit alles.
Een interieurarchitect moet ook in staat zijn een ontwerp te maken van een (complexe) verbouwing, met alle technische- en bouwkundige aspecten van dien.
Indien gewenst, fungeert de interieurarchitect als projectleider, die toezicht houdt op het geheel, begeleiding biedt en esthetische controle uitvoert.
“Binnen interieurarchitectuur en -design
is er nog een diversiteit aan specialisaties”
Een Interior Designer (Interieurontwerper) beheerst de kunst en de wetenschap ten aanzien van het ontwerpen en het verbeteren van het interieur en is in staat op basis van creativiteit en opgedane kennis, al dan niet aan de hand van een speciale opleiding, én ervaring de ruimte zo goed mogelijk in te richten. Hiervoor past de Interior Designer voor zover mogelijk ook de vaardigheden van een Interieurarchitect toe.
Binnen interieurarchitectuur en -ontwerp is er nog een diversiteit aan specialisaties. Want iedere branche heeft zo z’n specifieke eisen, wensen en criteria. Zo zijn er interieurarchitecten en –ontwerpers die zich speciaal richten op de particuliere markt, dus op woonhuizen, maar ook die de inrichting van commerciële gebouwen ontwerpen, kantoren of winkels en showrooms, of juist die van horeca, banken of openbare ruimtes. Roelfien Vos richt zich met name op de particuliere klanten en horeca.
Voorheen werd overigens vaak de verzamelnaam Binnenhuisarchitect toegepast. Maar sinds de bescherming van de titel architect, is dat niet meer toegestaan.
Een interieurstylist helpt je bij het kiezen van een passende interieurstijl maar kan ook bijvoorbeeld een kleurplan of een interieurindeling maken.
De voorbereiding
Roelfien: “Een project begint altijd met een goed intakegesprek met de opdrachtgever. Het is ontzettend belangrijk dat het klikt tussen de opdrachtgever en de professional; je moet elkaar tenslotte feedback kunnen geven maar ook kritiek van elkaar kunnen verdragen. Daarbij is het noodzakelijk dat de opdrachtgever je werk kent, en weet waartoe je wel en niet in staat bent.
Daarnaast moet het beoogde project bij beide partijen passen. Als een project niet bij me past, neem ik het niet aan. Ieder bedrijf kiest voor een bepaalde richting, net als ik, en het kán zijn dat het project niet past bij de richting die ik met mijn bedrijf voor ogen heb.
Vanuit de opdrachtgever gezien, is het natuurlijk essentieel dat mijn stijl bij hem of haar past. Iedere Interior Designer heeft z’n eigen handtekening.
Je kiest bij Roelfien Vos Interior Design & Architecture duidelijk voor een mix van modern design, vondsten uit de hele wereld en niet zelden voorzien van eclectische invloeden. Dat is dan ook wat je krijgt, toegepast op jouw eigen wensen en behoeften én op wat het pand of de ruimte vraagt.”
Ook is het noodzakelijk dat er goede afspraken worden gemaakt en verwachtingen worden uitgesproken over de planning. Niet alleen van alle activiteiten maar ook van de totale periode van het hele proces. En uiteraard is het van belang dat het tarief van de expert die wordt ingehuurd en het budget van de opdrachtgever op elkaar aansluiten.
Wanneer je een professionele partij in de arm neemt, krijg je het beste ontwerp voor die specifieke ruimte gepresenteerd. Daar is ontzettend veel aan vooraf gegaan. Dat kost tijd en geld. Wat daar allemaal aan vooraf gaat en waar je dan precies je geld aan uitgeeft, lees je hieronder.
Het beste ontwerp
Nadat het intakegesprek heeft plaatsgevonden, planning en budget goed met elkaar zijn afgestemd, gerichte vragen zijn gesteld en uiterst goed is geluisterd naar de opdrachtgever, start voor de Interior Designer het creatieve proces. Tijdens dat proces worden alle interieurelementen, wensen en behoeften op elkaar afgestemd.
Het alomvattende concept, de visie, kleuren, materialen, afmetingen; alles ten aanzien van het interieur wordt tot in detail uitgewerkt. Om een heel realistisch beeld te geven van hoe alle ruimtes eruit gaan zien, worden uitgebreide presentaties met aanzichten, perspectieven, plattegronden, doorsneden, 3D-renders en moodboards gemaakt. Soms worden meerdere scenario’s uitgewerkt vanuit bijvoorbeeld een ander kleur- of materiaalperspectief maar uiteindelijk wordt het ultieme ontwerp aan de opdrachtgever gepresenteerd.
Gedetailleerd advies
Eerlijk is eerlijk: ieder zo z’n vak. Niet iedereen heeft verstand van bijvoorbeeld een goed lichtplan, een kraan in de badkamer of schakelmateriaal. De Interior Designer is als geen ander op de hoogte van alle noviteiten en ontwikkelingen, heeft een groot netwerk van professionele partijen en toeleveranciers én heeft indien nodig alternatieven paraat. De opdrachtgever vraagt daarom in veel gevallen om een gedetailleerd advies.
Dat gedetailleerde advies wordt uiteraard volledig afgestemd op het ontwerp dat is gepresenteerd. Dat vereist onder andere veel teken- en intensief uitzoekwerk. Van de nerven in de houten vloer tot de stiksels in de gordijnen, en van de hoeksnede van een plint tot een compleet op schaal ingetekende tegelvloer. Alles wordt uitgewerkt in stapels ontwerptekeningen en moodboards per ruimte. Je zou zeggen, dat je met díe materialen en informatie zelf wel verder kan en dat je met dergelijke details niet meer voor verrassingen komt te staan. Maar niets is minder waar.
Projectleiding en control
Hoe erg zou het zijn, dat je de juiste uitvoerders niet kan vinden, of dat zij niet echt begrijpen of kunnen wat jij wilt, of dat zij niet beschikbaar zijn in de gewenste periode van uitvoering? Een Interior Designer beschikt over een professioneel netwerk van ervaren vakmensen. Vaak heeft de ontwerper veel ervaring met hen, hetgeen kosten en planning ten goede komt. Dat vereist overigens nog wel financiële, diplomatieke en organisatorische vaardigheden.
Wanneer je al deze elementen zou afnemen bij de Interior Designer of de Interieurarchitect in kwestie, weet je zeker dat het project zal slagen en dat jouw droom en droomhuis werkelijkheid wordt. Het is wel duidelijk, dat het vak meer omvat dan alleen een advies of een tekening. Daar betaal je ook voor. Het inhuren van zo’n professional is dan ook niet voor iedereen weggelegd.
Een aanbeveling is in elk geval om binnen jouw budget voor de beste partner te gaan. Kies voor bewezen kennis en ervaring, check referenties, ga voor de ‘klik’ en spaar indien nodig liever even door, zodat je voor het ultieme resultaat kunt gaan. Je hoort namelijk vaak uit eerste hand: “Ik had het veel eerder moeten doen!” en: “Als ik in de gelegenheid ben, zou ik het zo weer doen!” Jij gunt jezelf dat gevoel en die ervaring toch ook?!