LEEM Wonen kleurt blauw
tijdens de Delftse Keramiekdagen
Ik heb deze hardnekkige ‘Guilty Pleasure’ al eens eerder toegegeven: ik houd van Delfts Blauw!
En hoewel ik markten liever vermijd, maakte ik deze keer graag een uitzondering….
Het ging hier namelijk om de Delftse Keramiekdagen! Ik bezocht het historische Delft, liep door Het Straatje van Vermeer,
zat in de rondvaartboot en sprak een Meesterschilder bij de Porceleyne Fles, oftewel Royal Delft,
waar het Delfts Blauw nog altijd volgens eeuwenoud receptuur met de hand beschilderd wordt.
En natuurlijk kocht ik Delfts Blauw. Wil je weten wat precies?
Lees en kijk dan mee!
Op de grote Markt
Tijdens deze Delftse Keramiekdagen die op 16 en 17 juli plaatsvonden, kwamen zo’n 60 kunstenaars uit verschillende landen bijeen om hun werken te presenteren. Ik zag onder andere de mooiste tuinbeelden, potten en vazen maar vooral veel Delfts Blauw!
Samen met manlief en de kids (die overigens niet heel enthousiast waren over dit idee, maar later na een punt warme appeltaart met slagroom en 3 nieuwe boeken gelukkig wel bijtrokken) was ik al vroeg uit de veren voor dit keramiekspektakel. Het was dan ook geen toeval dat we keurig op tijd vlak achter de Markt parkeerden en alleen maar de beroemde Boterbrug over hoefden te steken om ons vervolgens in het keramiek te storten. Net zoals het geen toeval was dat ik bij de kraam van Royal Delft even halt hield voor een leuk gesprek met de vertegenwoordigers van het prachtige museum en de exclusief voor dit evenement beschilderde vaas even op de gevoelige plaat vastlegde.
Het Straatje van Vermeer
Omdat 2016 het jaar van Vermeer is en deze Meesterschilder in Delft is geboren en getogen, stonden de Delftse Keramiekdagen bol van de Vermeer-uitingen. Inclusief een wandeling langs de Vlamingstraat; het echte Straatje van Vermeer. Het deurtje tussen nummer 40 en 42 is de toegang tot het steegje wat op het schilderij van Vermeer te zien is.
In de afgelopen jaren werden verschillende andere Delftse adressen gesuggereerd voor de afgebeelde huizen op het schilderij, maar geen enkele was tot kort geleden overtuigend genoeg. Maar Professor kunstgeschiedenis Frans Grijzenhout raadpleegde het register met de naam ‘De legger van het diepen der wateren binnen de stad Delft uit 1667’, welke destijds werd gebruikt om de kade-belasting te registreren. Het bleek een handig overzicht van Delftenaren met een huis aan een gracht. Hij vergeleek deze met zijn studie naar de grachtenmuren langs de Vlamingstraat en vond toen de match waar menigeen al jaren naar op zoek was.
Historische rondvaart
De leukste manier om een stad te ontdekken, is natuurlijk per boot. Vanaf de grachten van de binnenstad voeren we letterlijk door de tijd van de VOC, hoorden we over de unieke Venetiaanse brug, de verwoestende blikseminslag die een stadsbrand in 1536 veroorzaakte en de vele oude bierbrouwerijen en de studentenhuizen (eigenlijk de bierbrouwerijen anno nu).
Ook zagen we vanaf het water de scheefgezakte toren van de Oude Kerk (Oude Jan) en werden we bijgepraat over de 9000 kilo wegende Trinitasklok met een diameter van bijna 2,5 meter! Het is de grootste historische klok van Nederland maar mag niet al te vaak luiden omdat men bang is dat de toren dan omvalt. Alleen bij bijzondere gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld bij de bijzetting van een lid van de Koninklijke familie, trilt ie door de scheve toren en doet menig Delftenaar een schiedgebedje om de schade te beperken.
“Errug blij met mijn eerste
items uit de gloednieuwe
Blue D1653 collectie!”
Meesterlijke vragen aan de Meesterschilder
Onze schipper Douwe, student aan de TU Delft en bijklussend kapitein van onze rondvaartboot, zette ons keurig af bij de fabriek de Porceleyne Fles, oftewel Royal Delft. Daar had ik een Meesterlijke vraag voor een van de Meesterschilders, namelijk of ik eens een sessie mocht bijwonen met designer Marcel Wanders. Helaas, dat kon zij niet bewerkstelligen….
Maar zij liet, als een pleister op mijn wond, wel even zien hoe je nu precies het porcelein beschildert en hoe dat al eeuwen zo gaat. Een bijzonder beroep, waar gelukkig nog altijd veel belangstelling voor is. Dat mag ook wel, want voor je Meesterschilder bent, heb je meer dan 10 jaar van je leven geïnvesteerd en is 90% van de kandidaten toch ongeschikt.
Royale inkopen bij Royal Delft
Helemaal verlekkerd van al dat moois bij Royal Delft, liep ik naar mijn eindbestemming van deze heerlijke editie van de Delftse Keramiekdagen: de museumshop, waar al dat moois te koop is! Als een klein kind in een snoepwinkel zocht ik zeer zorgvuldig mijn stukken uit en ik kan je vertellen dat ik errug blij ben met mijn eerste items uit de nieuwe Blue D1653 collectie: de Double Gourd uit de Double Heritage en twee schalen uit de servieslijn Touch of Blue. Deze producten zijn ontworpen door Hollandse gildemeesters van de 21e eeuw. Bekende Dutch designers wie zich lieten inspireren door de meesterschilders van Royal Delft. Wat een geweldige co-creatie!
Ik ben en blijf fan van Delfts Blauw. Het duurt nog even voor ik jarig ben, maar ik weet nu al iets voor mijn verlanglijstje!